Pagina's op deze website
Home
Foto's
Contact
Bijgewerkt op:
7-9-2017

Ploegen en groepen atleten
Periode tot 1945


Toelichting foto Foto
Londen, 17 juli 1908, Olympische Spelen.

Nederland stuurt in totaal 113 sporters naar deze Spelen, die thuiskomen met één bronzen medaille. Ook de atleten delen in de malaise.
Vlnr. staand:
-Piet Soudijn (DWV), 3500m en 10 Engelse mijl snelwandelen, uitgevallen
-Willem Hartmann, ploegleider
-Jo Goetzee (DOS), 3500m snelwandelen uitgeschakeld met 17:37.8 en 10 mijl snelwandelen, uitgevallen
-Arie Vosbergen (DOS), 800 m. zesde serie opgegeven, 1500 m. zesde serie derde in 4:38.6 niet geplaatst, 5 Engelse mijl vijfde serie opgegeven en de marathon opgegeven
Vlnr. zittend:
-Willem Winkelman (Pro Patria), 10 Engelse mijl snelwandelen opgegeven en 3500m snelwandelen uitgeschakeld met 17:57.6
-Jan Huijgen (Pro Patria), 10 Engelse mijl snelwandelen opgegeven en 3500m snelwandelen uitgeschakeld met 17:43.0
-Piet Ruimers (Pro Patria), 10 Engelse mijl snelwandelen uitgeschakeld met 1:27:38.8 sec. en 3500m snelwandelen uitgeschakeld met 18:44.6
-Wim Braams (Pro Patria), 5 Engelse mijl hardlopen opgegeven en marathon opgegeven na enkele kilometers
-Willem Wouter Wakker (RVV Neptunus), 5 Engelse mijl hardlopen opgegeven en marathon 20e met 3:28:49
londen
           1908
Rotterdam, vrijdag 13 augustus 1920, stoomschip Hollandia.

De Nederlandse atleten en schermers gaan met het s.s. Hollandia vanuit Rotterdam, via Dordrecht en Hansweert, naar Antwerpen.
Vlak voor vertrek roept iedereen nog eenmaal 'Hoera', voor de fotograaf.
De Nederlandse atletiekploeg bestaat uit Cor Gubbels, Albert Heijnneman, Chris Huijgens, Adriaan Paulen, Harry van Rappard, Oscar van Rappard, August Schotte, Jan Cornelis de Vries, Gerard van der Wel, Henk Wessel en Cor Wezepoel.
Er is nog een zware atletiekploeg aanwezig, in de vorm van de touwtrekkers Wim Bekkers, Jan Hengeveld, Sijstse Jansma, Hendrik Janssen, Toon van Loon, Wim van Loon, Rinus van Rekum en Wim van Rekum.
Op de foto rechts boven op de reling in lichte pak en met linker arm omhoog, is Adje Paulen, onder hem staat Peter Scharroo,  voorzitter van de N.A.U., hij juicht met de rechterarm omhoog.
toen wij uit rotterdam
           vertrokken
SS Hollandia, 13 augustus 1920.

Op de boot doen enkele mannen hun wedstrijdtenue aan en 'trainen' voor de camera. Van voor naar achter Jan Cornelis de Vries, Adje Paulen,  Cor Wezepoel, Harry van Rappard en Albert Heijnneman.
trainen op de bood
Antwerpen, Olympische Spelen.

De atletiekfamilie zit op de tribune. In het midden op de voorste rij in donker pak, de Haarlemmer Hil van der Mey. Naast hem de Haarlemmer Jan Petri. Daarnaast, met bril, ook een Haarlemmer.
Achter deze Haarlemmers zitten Herman van Leeuwen en Joop Meijer.
Hordeloper Oscar van Rappard zit geknield voor het hek.
op de tribune
Rijswijk Te Werve, 11 juli 1926, atletiekwedstrijden gewest Zuid-Holland van het KNGV.

Deze foto is typerend voor het begin van de vrouwenatletiek, waarin vrouwen vooral vanuit gymnastiekverenigingen  atletiek beoefenen. Die vereniging is dan meestal ook aangesloten bij de (K)NAU. Vrouwen beoefenen meer atletiek in KNGV verband, dan onder auspiciën van de (K)NAU. Binnen de KNGV ligt het accent op ploegwedstrijden, meerkampen en een correcte uitvoering.  Op deze wedstrijd is er o.a. een driekamp 200m - slingerbal - verspringen. Deelnemende verenigingen zijn Quick (Gouda), Brunhilde (Leiden) en Hygiea (Den Haag). De X staat voor vlnr. Annie Mallon (helemaal links) Jo Mallon (in het midden) en Margreet Mallon (helemaal rechts), drie zussen allen lid van Quick.
Tweede van rechts Miep Appelman, derde van rechts Rie Briejer, vierde van rechts Aat van Noort, zesde van rechts Jetty Christiaanse, allen van Brunhilde Leiden.
kngv wedstrijden
Te Werve, 24 augustus 1930. HAV Haarlem wint de 4x400m estafette in 3:31.0 voor AV '23.

Na afloop staan de ploegen arm in arm naast elkaar.

HAV Haarlem van vlnr.: Adje Paulen, Wim Effern, Andries Hogerwerf en Jan van der Booren. De AV '23 atleten vlnr: Kick Sierhuis, Fik Bergfeld, Michel Oostermeyer en Tommy van Bladeren.
4*400 haarlem en av'23
Vlissingen, 3 juli 1930.

De Nederlandse afvaardiging voor de AAA kampioenschappen in Stamford Bridge poseert voor de boot "Oranje-Nassau" waarmee de overtocht  wordt gemaakt.
Staand vlnr. Jan Zeegers (reist op eigen rekening), ?, Steph van Musscher, ?, ?, Wim Peters, Hil van der Mey, Dolf Benz, Hannes de Boer (met hoed) en Wm. Mulder. Zittend v.l.n.r. Age van der Zee, Chris Berger, Toon van Welsenes, Gerard Rinkel, Jan van der Putte (masseur) en Rinus van der Berge. De ploeg is succesvol in Londen. Berger wint de 100 yards, Van der Zee wint het polsstokspringen, Peters het hinkstapspringen met 15,10 m., Hannes de Boer wordt tweede met verspringen, Van Musscher  tweede met hinkstapspringen, Peters derde met verspringen en de 4x110 yards ploeg wordt derde.

Op de stations van Rotterdam, Den Haag en Amsterdam worden de atleten bij terugkomst toegejuicht.
aaa
           ploeg voor de boot 1930
Tijdens de zeer voorspoedige en gezellige zeereis op het dek van de Oranje-Nassau van de Maatschappij Zeeland.
De genummerde personen zijn:
1. Steph van Musscher, 2. Chris Berger, 3. Rinus van den Berge, 4. Jan van der Putte, 5. Jan Zeegers, 6. Toon van Welsenes, 7. Wim Peters, 8. Wm. Mulder, 9?, 10. Dolf Benz, 11. Hil van der Mey, 12. Hannes de Boer, 13. Anne van der Zee, 14. Gerard Rinkel.
De twee niet genummerde personen zijn Zweedse atleten die ook meereizen.
aaa
           ploeg 1930 in de boot
Amsterdam, 2 juli 1931.

De Amsterdamse deelnemers aan de AAA kampioenschappen verzamelen zich op het station.
Masseur Piet de Korver toont het wondermiddel, waarmee hij de mannen tot excellente prestaties zal opvoeren.
Staand vlnr. Chris Berger, Jan Blankers, Kick Sierhuis en Age van der Zee.
aaa
           1931 amsterdam
Vlissingen 2 juli 1931, voor de boot Oranje-Nassau, de Nederlandse afvaardiging voor de AAA kampioenschappen op 3 en 4 juli op het Chelsea terrein in Stamford Bridge.

Vlnr. Piet de Korver (masseur); Piet Nieuwland (880 yards serie,
2 min 2,1 sec.); Wim  Effern (880 yards serie, 2 min. 3,2 sec. ); Chris Berger (met HAV Haarlem vignet, 100 yards 4e en 220 yards 4e); ? en ?, Wim Peters (met blonde kuif, 2e op verspringen, waarna blessure); ?, Hannes de Boer (wijzend naar Peters, 1e ver 7,21 m.); Kick Sierhuis (met pet in de hand, 440 yards halve finale); Wm. Mulder, Age van der Zee (hand in de zij, 2e pols); ?, Toon van Welsenes (2e ver 6,99 m.); Jan Blankers (1e hss, 14,23 m.).
aaa 1931 vlissingen
De ploeg voor de Europese kampioenschappen 1934 in Turijn.

Vlnr. Chris Berger, Bob Jansen, Dolf Benz, Tinus Osendarp, Peter Feenstra, Simon Petit, Wim Kaan, Wim Peeters, Tjeerd Boersma, Aad de Bruijn, tot slot trainer Erwin Kossak.

Deze foto geeft een mooi overzicht van de lengte van de atleten. Duidelijk is op deze foto te zien dat Chris Berger de kleinste van de groep is. Toch wordt hem soms een lengte van 183 cm aangemeten, terwijl Osendarp 176 cm en Peters 183 cm worden toegekend. 
ek
           1934 ploeg
Van links naar rechts: Jaap van der Poll, Simon Petit, Karl Baumgarten, Wil van Beveren, Sjabbe Bouman en Jo Moerman.
Achter op de foto staat "Oslo 1938", maar dat kan niet kloppen, omdat Jaap van der Poll dan al naar Indië is vertrokken.
De foto staat ook in het Gouden Boek der K.N.A.U. met onderschrift "Kopenhagen 1937". Ook dat lijkt dubieus.
Zeer waarschijnlijk is de foto gemaakt in Stockholm op 11-07-1937, vanwege de interland Zweden - Nederland. De genoemde atleten hebben allen aan deze wedstrijd meegedaan. Jaap ziet er niet zo blij uit, wat kan komen door zijn  tegenvallende worp van 54,86 m. De anderen hebben betere prestaties gerealiseerd en laten dat duidelijk merken.
trip naar skandinavie september 1938
Wenen, 17 september 1938, Europese kampioenschappen vrouwen.

Voor de eerste maal worden er Europese kampioenschappen voor vrouwen georganiseerd. Nog gescheiden van de mannen, die hun wedstrijden al in Parijs hebben gehad.
Vlnr. Jo Pfann (begeleidster), Agaath Doorgeest (80m horden), Kitty ter Braake (derde op de 80m horden), Fanny Koen (derde op de 100m en 200m), Nel van Balen Blanken (tweede bij het hoogspringen met een nieuw record van 1,64 m.) en Ans Niesink (kogelstoten en discuswerpen).
Jan Blankers doet verslag in De Athletiekwereld en schrijft o.a.:
'Ik acht het een verheugend feit te hebben mogen constateeren, dat het grootste aantal der deelneemsters alsnog gerangschikt kan worden onder het vrouwelijke type, al zou voor gelukkig heel, heel weinigen b.v. een scheerétui een geschikt cadeau geweest zijn.'
wenen 1938
Mitcham, Londen, 3 juni 1939, wedstrijd Mitcham - Nederland.

Een Nederlands team gaat naar het Londense district Mitcham voor een tweekamp met een Zuid-Engelse ploeg. De ploeg staat onder leiding van Jan Blankers, Jo Pfann is masseuse. Op de foto links voorop met vlag Cor Pels, daarachter loopt rechts Agaath Doorgeest  en daarachter rechts Rie Takken. In De Athletiekwereld staat een uitgebreid verslag van de reis, maar weinig over de prestaties. Gelukkig is er het Rotterdamsch Nieuwsblad nog.

Hoogspringen: 2. Rie Takken; 3. Fanny Koen
Kogelstoten: 2. Ans Niesink; 3. Stien van Leeuwen 100 yards: 1. Fanny Koen;  6. Ali de Vries 80m horden: 1. Agaath Doorgeest; 4. Stien van Leeuwen Verspringen: 1. Fanny Koen, 5,80, een Nederlands record; 5. Agaath Doorgeest Discuswerpen: 1. Ans Niesink 60m: 1. Fanny Koen; 6. Ali de Vries
Speerwerpen: 1. Peet Dieben, 40,79 m., verder dan het Nederlands record, maar niet reglementair; 2. Mary van der Berg.
4x100 yards: 1. Nederland. Nederland wint de wedstrijd met 80 tegen 74 punten.
mitcham

Terug naar top