Pagina's op deze website
Home
Foto's
Contact
Bijgewerkt: 30-7-2017

Verenigingen
Periode tot 1945


Toelichting foto Foto
Amsterdamsche Veld Athletiek Club, 1919.

AVAC is opgericht in december 1918 in de Staatsliedenbuurt en is een toonaangevende vereniging geweest op de midden- en lange afstand en op snelwandelgebied. In het begin traint men op het terrein aan de toenmalige Zuidelijke Wandelweg, later verhuist men naar de sintelbaan aan het Olympiaplein.
Voorzitter is F.W. van Bijsterveld, op de foto midden op de bank. Penningmeester is Wim van Leeuwarden.
Bekende atleten zijn Jan en August Zeegers, van Toorenburg, Michel Oostermeijer, Bakker, Mulder, van Heuven, Piet van Breemen en Stolk. Chris Berger, de sprinter, is bij AVAC begonnen. In de jaren dertig krijgt de club het moeilijk en het eind komt rond '38/'39.


In de middelste rij, is de vierde man van links, in pak, staand naast de man in sportkleding, Co Ligthart.
avac 1919
AVAC, ca. 1925.

1. Van Rooijen (tweede van links, zittend) 2. Evert Wijburg (midden, geknield) 3.Wim  van Leeuwarden (derde van rechts, geknield)
avac ca. 1925
VenL rond 1925.

In clubtenue staand vlnr.: Cor Tissot van Patot, Arends, Jan Krijgsman, (A. van Iperen, met hoed), Lameijn, A.(?) Lieshout, (Tol, met hoed),  P. Lap, Blaak, Gerard van der Wel en Langmuur (op de muur). Gehurkt vlnr. D. Prins, Charlorus, Jaap Both, G. van de Raad (met vest), Nol Wolf en Berenschot.
venl nieuwburch
AAC, ca. 1925. aac
           ca 1925
In mei 1926 neemt een groep atleten deel aan internationale avondwedstrijden in Duisburg en Düsseldorf.

In Duisburg wint Adriaan Paulen de 400m in 50 4/5, Hannes de Boer wint het verspringen met 6,93, Jaap Boot wordt derde op de 100m en HAV Haarlem wordt derde op de 4x100m. Op 26 mei wint Paulen in Düsseldorf de 400m in 50.1, Lamp en Van den Berge worden 5e en 6e op de 100m, Toon van Welsenes wordt uitgeschakeld in de serie 100m en de 4x100m van Haarlem wordt tweede met 44.2.

In een krant verschijnt het volgende commentaar op het lopen van de sprinters: 'Het is overigens opmerkelijk dat de Hollandschen sprinters tot 40 meter het tempo uitstekend volgen om daarna geweldig af te zakken, uitsluitend als gevolg van het verkeerde idee, dat een 100 m. man zich alleen bij het trainen tot het starten bepaalt in plaats van te trainen op 300 m.' Op deze foto in Düsseldorf de HAV Haarlem-groep, vlnr. Rinus van den Berge, Adriaan Paulen, Verhagen (100 m.), Jaap van Balen Blanken (voorzitter), Frits Lamp, Toon van Welsenes en liggend J.A. Admiraal (masseur).
haarlem in dusseldorf
AV '23 ca. 1927, op bezoek bij Vitesse in Arnhem.

De man met de lichte hoed is Jan Zeegers, hij wordt lid van AV '23 in 1927.
av23 ca. 1927
Haarlem, 3 maart 1927.

Uitleg door Adriaan Paulen aan trainer Kreigsman (links), Van 't Lam (in regenjas, trainer/starter), Gerard Rinkel (handen in de zakken) en Borkent (met polsstok).
Achter op de foto staat: 'Kreigsman, de man waar Haarlem zo veel van leerde'. Dat is zeker waar.
Uit andere hoek komt juist kritiek op Kreigsman die, in dienst van de KNAU, zich teveel met HAV Haarlem zou bezig houden.
hoe
           kom ik bij het station
Rijswijk, Te Werve, 4 september 1927, record wedstrijden om de Te Werve beker.

Het is nog niet duidelijk wie wie is op deze foto. De Hygiea mejuffrouwen doen het goed die mooie nazomerdag. Willy Hamerslag wint het hoogspringen met  1,395, het eerste Nederlandse record hoogspringen voor vrouwen. Nici Mür werpt de discus 24,11, verder dan het record van Martha Kolthof, maar de afstand is nooit als record erkend. Martha Kolthof werpt 27,25 met de speer. De dames Kolthof, Hamerslag, Mür en I. van Rossum winnen de 4x100m in 56 sec.
hygiea 1927
Amsterdam, Olympiaplein 1930.

De HAV Haarlem-atleten die zijn geselecteerd om deel te nemen aan de AAA kampioenschappen in Engeland poseren. Vlnr. Gerard Rinkel, Rinus van den Berge, Chris Berger, Steven van Musscher, Age van der Zee, Toon van Welsenes en zittend Dolf Benz.
haarlem atleten aaa 1930 olympiaplein
Haarlem, hotel Lion d' Or, zaterdag 27 oktober 1928, afscheid van Adje Paulen.

Paulen is geslaagd voor mijningenieur en heeft een baan aanvaard in Canada. De HAV Haarlem neem afscheid van hem.
Aanwezig zijn onder meer het voltallige bestuur, leden van de HAV, de voorzitter van de Technsche Commissie van de KNAU Gerard Burger (staand achter Paulen), trainer Kreigsman en de directeur van het Gemeentelijk Lyceum Van Mourik Broekman.
Paulen schenkt een van zijn bekers aan Hil van der Meij voor diens grote verdiensten voor de Nederlandse atletiek.
afscheid paulen
Dronrijp, 26 augustus 1928, wedstrijden t.g.v. het 5-jarig bestaan van de gymnastiekvereniging Sparta.

'Het weer was uitstekend, het sportterrein in orde en 't bezoek was zeer bevredigend.', aldus de Leeuwarder Courant.

Op de foto van links naar rechts van Hercules Drachten:
in pak voorzitter/directeur Harm Klazema, vader van Marten Klazema, de estafetteploeg 4x200m met Carst Bergsma, Carel de Vries, Thomas van der Meulen en Albert Schuite.
Hercules wint in 1:41.6.

Bergsma en Schuite doen mee aan de 300m, die Albert Schuite wint in 39.6.
De Vries loopt de 100 yards en Van der Meulen springt ver bij de nieuwelingen.
hercules
De net opgerichte Rotterdamse atletiekvereniging Minerva.

De foto is genomen kort na de oprichting op 10 december 1934.
minerva
GAC Hilversum, ca 1932. gac
Op zondag 14 augustus 1932 vindt in Haarlem een wedstrijd plaats tussen HAV Haarlem en de 'Rest van Nederland'.

De AV '23 atleten uit de 'Rest' pauzeren hier op de foto.
Staand vlnr. Michel Oostermeyer, Kick Sierhuis, Fick Bergfeld, Harry de Keyzer, Frits Carrière,  Jean Robert, Jan Selman. Knielend H. Akkermans, Jan Blankers, en ?.
av'23 ploeg in de rest van nederland
Oegstgeest, voetbalvereniging ASC terrein, 15 juli 1934, wedstrijden om de Prinses Juliana beker.

De nieuwe unie voorzitter Strengholt overhandigt voor de eerste maal de Prinses Juliana-beker aan de ploegleidster van de Groningse Brunhilde ploeg. Brunhilde wint de beker met 79 p. voor ADA 66, Brunhilde (Leiden) 27, Nieuw Brunhilde (Leiden) 18, Gita (Haarlem) 10, Hollandia (Rotterdam) 6 en Olympia (Den Haag) 3.

De organiserende vereniging Brunhilde Leiden is ernstig gehandicapt door de afwezigheid van de geblesseerde Rie Briejer.
pj
           beker 1934 brunhilde gr
Amsterdam, 29 juli 1934, districtskampioenschappen AAB en NHAB.

De ploeg van AVA (Athletiek Vereniging Amsterdam) wint de relay estafette (200-150-100-50) in een record van 1:08.4. Vlnr. Annie Kemner, Loes Messmann, Annie Hopkens en H. Diepgrond.
Loes Messmann gaat in 1936 mee naar de Spelen van Berlijn als reserve voor de 4x100m estafetteploeg.

AVA is een vrouwen vereniging opgericht in de dertiger jaren die, zoals Quick bij de mannen, voorziet in de behoefte van (jonge) vrouwen om atletiek te beoefenen. De gevestigde verenigingen zijn voor de jongeren nog minder aantrekkelijk. Voorzitter/trainer is Charles Dijkmans (lid van AV '23).

Ans Niesink is eerst lid van deze vereniging, voor ze lid wordt van ADA.
Eind jaren dertig wordt de vereniging ontbonden. Na de Olympische Spelen van 1936 heeft Jan Blankers de vrouwen vereniging Sagitta opgericht en dat heeft tot gevolg dat diverse vrouwen van de bestaande verenigingen overstappen naar Sagitta.
ava
           relay ploeg 1934
AAC ca. 1935.

Vlnr. staand: ? (bril), ? (mapje in de hand), Bianchi, Anton Mieghout, Tjeerd Boersma (6), Karel Roelofs (5), Jan Brasser (1), Sjabbe Bouman (3), ?, Flip van Leeuwen (2), Wim Hennings (1), Jan de Vries (secretaris), Erwin Kossak (met hoed,trainer), A. Ras (voorzitter).
Tweede rij: Sweres, ?, Herman Eikema (173), ?, Leo van der Kar, ?.
Voorste rij: ?, Henk Snijders, Wim Bakker, Jaap Meyer.
aac
           ca. 1935
Haarlem, EDO terrein,12 juli 1936, finale Prinses Juliana-beker.

ADA wint de beker met 72 1/2 p. voor AVA 41, UDA 38, Gita (Haarlem) 29 en  Brunhilde Leiden 27 1/2.
Op deze foto de ADA ploeg met staand vlnr. Agaath Doorgeest, Kitty ter Braake en Cor Pels en zittend Nancy van den Berg, Rietje Petersen, Gien de Kock, Ali de Vries en Fanny Koen.

Agaath Doorgeest (80m horden), Kitty ter Braake (80m horden), Gien de Kock (speerwerpen), Ali de Vries (100m en 4x100m) en Fanny Koen (hoogspringen en 4x100m) doen in 1936 mee aan de Olympische Spelen van Berlijn.
ada
           pj beker 1936
Amsterdam, 11 september 1938, Nederlandse kampioenschappen estafette voor vrouwen.

Tijdens de finale van de PH-beker worden ook verwerkt de NK 4x100m en Relay (200-100-80-60 m.) voor vrouwen. Kampioen 4x100m wordt ADA in de samenstelling Kitty ter Braake, Ali Loohuis, Agaath Doorgeest en Ali de Vries. Sagitta wordt tweede en ADA-2 wordt derde voor UDA. Het relay kampioenschap gaat naar Sagitta, voor ADA-1, ADA-2 en UDA. Op de foto staand vlnr.: Agaath Doorgeest, Nel Knuyt, trainer Jan Schutte, Ali Loohuis en Gien de Kock. Zittend vlnr.: Kitty ter Braake, ?, Nancy van den Berg en Ali de Vries.

De krant Het Vaderland plaatst een foto van de relay met de tekst: 'De moderne tijd is al geheel en al ingesteld op de athletiek voor dames, ....'.
ada
           met jan schutte 1938
Amsterdam, december 1943, Sinterklaasfeest van ADA.

Het verenigingsleven bloeit in de oorlogsjaren als nooit tevoren.
Er is een vlucht in de sport. Het aantal leden van verenigingen groeit en ook het bezoek aan sportwedstrijden.
Men vindt elkaar in de verenigingen om nog iets kleur te geven aan het grauwe bestaan en om ontlading te geven aan de spanningen die de bezetting oproept. 
ada
           1943 sinterklaas feest

Terug naar top